Робокоп вже не той: Історія за мотивами шедевра Верховена
© MGM / Columbia Pictures ДЖЕРЕЛО: imdb.com

У 1987 році постановник Пол Верховен випустив фантастичний бойовик "Робокоп", а за 26 років режисер Жозе Паділья вирішив відродити цю історію. Ось що з цього вийшло.

Сюжет. У відомому кримінальному місті Детройті зразка 2028 року живе і працює сміливий поліцейський на ім'я Алекс Мерфі. Він одружений, виховує сина і бореться зі злочинцями та корупціонерами, у результаті чого наживає собі ворогів. Після підлаштованого вибуху Алекс знаходиться на межі життя і смерті після через численні опіків. Але невдовзі отримує нове життя.

Корпорація OmniCorp, світовий лідер в області виробництва роботів приймає рішення "схрестити" мозок офіцера і вцілілі його тіла з костюмом робота, який запрограмовано охороняти порядок. Ідеальний поліцейський зі спритністю програми і людською свідомістю мав стати проривом у правоохоронній системі Америки...

Але все пішло не так, як планувалося. У взаємодії людини та програми мозок виявився гнучкішим. А може то не мозок, а душа?

Щодо сценарію фільму варто відзначити, що ремейком новий "Робокоп" можна назвати з натяжкою. Паділья створив дещо іншого персонажа, який протягом усього фільму переосмислює своє життя на тлі загальної ідеї "Великої країни Америки".

Гра акторів. У цьому плані фільм тягне якщо не на п'ятірочку, то на 4+. Виконавець головної ролі актор Юель Кіннаман, був вельми органічним. Єдине, з приводом і без приводу плакав. Мабуть, так і було задумано з позиції драматургії. До слова, Кіннаман зараз став досить затребуваним, незабаром він з'явиться ще у двох нових стрічках - "Дитина44" і "Бігти всю ніч".

Що стосується Гарі Олдмана, то тут, в принципі, причепитися нема до чого. Акторові вдалася "на ура" роль доктора Нортона, такого собі добряка-Франкенштейна. Ну і, звичайно, не можна не відзначити Семюеля Л. Джексона в образі медіамагната Пета Новака - емоційний та різкий, він був на висоті.

Спецефекти. Тут у першу чергу потрібно сказати про чудову операторську роботу - залучення глядача "в картинку" присутнє у всіх сценах з екшеном. І ляпів практично не було, що рідко зустрічається в подібних фільмах останніх років. На окрему увагу також заслуговує новий костюм Робокопа та інша робототехніка у стрічці, якою фільм рясно присмачено. Загалом від спецефектів враження позитивні, тому фільм про Робота-поліцейського таки варто дивитися на великому екрані.

Підсумки. Культова робота Пола Верховена ніколи не вийде з моди, але вже сама ідея відродження персонажа Робокопа приводила шанувальників образу у захват. Про що, до речі, свідчать перші місця за зборами в прокаті вже зі старту релізу стрічки. Але все ж "Робокоп" від Жозе Падільї - не зовсім ремейк. У сучасному фільмі видовищність поєднується з актуальними цивільними та військовими проблемами та особистою драмою через зламану долю. Та це вже зовсім інша історія... Яка, ймовірно, отримає продовження.

1
2