"О часи, о звичаї". Безсмертний роман для любителів сучасного кіно

У кінематографі критики не втомлюються звинувачувати фільми в плагіаті. Плагіат чи ні - судити складно. Те, що фільми розвиваються один за рахунок іншого, і успадковують щось один від одного - факт. Якщо велосипед давно винайдено, чому не повернутися до першоджерела і не екранізувати класичний, безсмертний роман з нинішніми можливостями технологій кіно? Власне, саме це і зробив британський режисер Джо Райт, знявши фільм "Анна Кареніна". Напевно, це дуже правильно, кіно може дати більш чітке бачення минулих часів, ніж який-небудь інший вид мистецтва.

Сюжет.
Чого варто очікувати від історії, яка екранізувалася більше 25 разів? У першу чергу, багато думок, критики і порівнянь з усіма попередніми постановками і самим романом. Найбільше незадоволених, звичайно, щодо сценарію, чому так багато упущено і так багато змінено? Пояснюється це дуже просто - те, що захоплює при читанні книги і змушує читати далі, дуже відрізняється від того, що стає цікавим при перегляді фільму. Адаптація сюжету неминуча, інакше глядач просто не додивиться фільм до кінця. Читаючи роман, Вам здавалося, що автор намагався зробити акцент на інших речах, а не на тих, які відображені у фільмі? Фільм - це трактування режисером, логічно, що воно може відрізнятися, а яке ближче до істини, може судити тільки автор роману. Ваше бачення зійшлося з показаним на екрані? Чудово, значить, Ви сприйняли фільм, як і відомий у світі режисер! Ваша думка кардинально відрізняється від режисерської? Тоді варто відкрити для себе ще одне трактування твору, для загального розвитку.

Акторська гра.
Акторський склад не може не тішити. Чого варта тільки чарівна і красива Кіра Найтлі!? Всі актори дуже колоритні і підібрані не за класичним, миловидним і солоденьким типажем.... У кожного своя харизма у грі і зовнішності, що відповідає родзинкам і образам героїв.

Актори дуже вдало зіграли всі необхідні емоції, весь драматизм і сарказм, де цьому було місце. Погляди на життя того часу передані дуже вдало, і в цьому заслуга у першу чергу акторів, які, так би мовити, увійшли в образи.

Спецефекти.
Саме сучасна постановка стрічки, швидше за все, спонукає нас йти в кіно. Всі сторони даного фільму сильні, але це - найбільш значуща. ...І краса кадру не засмутила. Але і тут постановники не обійшлися без оригінальності і створили для нас театр у кінотеатрі.
Постановка сцени балу мало кого може залишити байдужим, швидше за все, ці кадри запам'ятаються надовго. Слова зайві, це просто треба бачити!

Хочеться додати тільки одне - це фільм, який просто необхідно подивитися, без особливого бажання оцінити і порівняти.
1